Vagy csak simán csoda kuglóf :))
Először a szüleink látogatására készült, és annyira de annyira finom, hogy nem volt kérdés, karácsonykor is megsütöm :)
Sőt, karácsony óta már eltelt némi idő, és apukám teljesen rákapott, anyukámat zaklatja, hogy süssön neki :)))
Karamellás mogyorós kuglóf
Hozzávalók:
- 6 tojás
- 40dkg cukor (lehet fele barna cukor is)
- csipetnyi só
- 30dkg darált mogyoró
- 25dkg puha vaj vagy margarin
- 1 zacskó vaníliás cukor
- 40dkg liszt
- 1 zacskó sütőpor
- 8 evőkanál tej
- 20dkg tejkaramella
- 8 evőkanál tejszín
- margarin és liszt a forma kikenéséhez
Elkészítés:
- A sütőt előmelegítjük 175°C-ra.
- A diós tésztához elválasztunk 3 tojást, a tojásfehérjét kemény habbá verjük, hozzáadunk 15dkg cukrot, csipetnyi sót, és egy lapáttal beleforgatjuk a darált mogyorót.
- A másik réteghez kikeverjük a puha margarint 25dkg cukorral és a vaníliás cukorral. Három egész tojást és a három maradék sárgáját belekeverjük. A lisztet elvegyítjük a sütőporral, és a tejjel váltogatva hozzáadjuk a tésztához.
- Kivajazzuk és liszttel megszórjuk a kuglófformát. A fehér tészta egy harmadát a formába kanalazzuk, egyenletesen eloszlatjuk. Erre jön a diós tészta fele, majd egyharmad fehér tészta, maradék diós tészta, és végül a maradék fehér tészta. Az előmelegített sütőben 70 perc alatt készre sütjük.
- A mázhoz a tejkaramellát felolvasztjuk a tejszínben: egy serpenyőben addig kevergetjük az összetördelt karamella darabokat, míg el nem olvadnak, és egy homogén masszát kapunk. A kuglófot fél órát pihentetjük a formában, majd kiborítjuk. A kicsit meghűlt, sűrű karamellát a tetejére öntjük, és megvárjuk míg megszilárdul.
Mi margarinnal vagy vajjal megkenve esszük, reggelire.
Dióval is nagyon finom (igazából én csak dióval csináltam :)
és ilyen szép csíkos belülről: