Hosszú történet ez, hogy lett nekem házi vaníliás karikám... Az a lényeg, hogy végre lett, ezért most itt van a recept, ami nagyon nagyon jó, soha többé nem veszek a boltban karikát :)
Vaníliás karika
Hozzávalók:
- 40 dkg liszt
- 25 dkg vaj/margarin
- 20 dkg porcukor
- 1 rúd vanília magjai
- csipet só
- 3 pici, vagy 2 nagy tojássárgája
- 1 teáskanál sütőpor
- 20 dkg étcsoki (mártáshoz)
Elkészítés:
- A cukrot alaposan elkeverjük a vanília magokkal. Érdemes először csak a porcukor egy részét hozzáadni a magokhoz, és azzal homogenizálni.
A lisztet elmorzsoljuk a puha vajjal. Hozzáadjuk a porcukros keveréket, a sütőport és sót, jól elkeverjük. Hozzáadjuk a tojások sárgáját is, és addig gyúrjuk, amíg a tészta össze nem áll. - Folpackba csomagolva 30 percre hűtőszekrénybe tesszük, hogy egy kicsit a vaj visszadermedjen. Enyhén lisztezett deszkán vastagra kinyújtjuk. Szerintem fél és 1 cm közötti vastagság a legjobb (lemértem és többféle tesztalanyt is csináltam, a vastagabb nekem jobb bejött) majd lyukasra kiszaggatjuk. Én a beépített közepű linzerszaggatót használtam, egyrészt nem kellett külön lyukasztgatni a közepét, másrészt így lett cakkos a széle J
- 180 fokos sütőben 12 percig sütjük őket (a laposakat, mert a vastagabbakat, azt tovább kell!), akinek felemásan süt a sütője, mint az enyém, érdemes 8 perc környékén megfordítani a tepsit. Én direkt világosra sütöttem.
- Felolvasztjuk a csokit. Én sima 70%-os táblás csokit használtam, csokimikulás újrahasznosítással J Belemártogatjuk a kekszek alját, majd a csokis felükkel lefelé sütőpapíron hagyjuk megdermedni a kekszeket. Érdemes betenni a hűtőbe, különben sose dermed meg :D
86 darab lett, de csak azért, mert az elején még nem tudtam, hogy vastagabbat akarok csinálni, legközelebb már nem lesz ennyi :)