Van egy szuper bár, a Caledonia, ahol lehet finom angol és skót söröket inni, cuki kiltes bácsik dalolnak, és skót duda szól. A legjobb pedig, hogy mindeközben enni is adnak :)) így aztán megismerkedtünk a csodás húsos pitével, amit egy BBC Food recept alapján ki is próbáltam.
A recepttel maximálisan meg vagyok elégedve, ez az:
http://www.bbc.co.uk/food/recipes/mincedbeefpie_89198
Már maga a honlap is tetszik, ahogy el vannak rendezve a receptek, a funkciók, amiket kínálnak, egyszerűen profi... És rendes mértékegységet használt, teljesen alap, itthon is könnyen beszerezhető hozzávalókkal, egyszerűen kinyomtattam, és a minimális főző nyelvtudásommal simán ment a főzés. Nem is fordítom le szóról szóra az eredeti receptet, hanem amíg még emlékszek, gyorsan leírom, hogy csináltam :)
Marhahúsos pite
Hozzávalók:
- 2 ek napraforgóolaj
- fél kg marhafelsál
- 1 db vöröshagyma
- 2 db zsenge ságarépa
- 1 púpos ek paradicsompüré
- másfél ek liszt, plusz valamennyi a nyújtáshoz
- 200g csiperke gomba
- 2.5 dl marhahúsleves (=1 db marhahúsleves kocka + 2.5dl forró víz)
- 2.5 dl barna SÖR (na ez nem volt a receptben, de BELERAKTUK!!) :))))
- 1 csomag levelestészta (fagyasztott is jó, de azt tanácsos előzős nap a fagyasztóból áthelyezni a hűtőbe)
- 1 db tojássárgája
Elkészítés:
- Előkészítés lépései:
- A húst apróra felkockázzuk. Tényleg apróra, mondjuk feleakkorára, mint amit az ember kényelmesen csinálna.
- Gombát megpucoljuk, vékony csíkokra vágjuk. A szárát is.
- A sárgarépát, hagymát megpucoljuk, kis darabokra vágjuk.
- A sütőt előmelegítjük 200°C-ra.
- Egy naaaagy serpenyőben (tényleg nagy, és magasfalú is legyen, nekem ez konkrétan a wok serpenyőmre volt igaz :D) felforrósítjuk az olajat, és 5 percig, 1 fakanállal kevergetve, megpirítjuk a húst.
- Hozzáadjuk a hagymát és a sárgarépát, 2-3 percig pirítjuk. Jöhet a paradicsompüré, még 2-3 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a lisztet, egy percig pirítjuk.
- Végre jöhet az isteni szósz alapja: a marhaleves és a sör. Na meg a gomba. Sok, híg lének kell most állni a hozzávalókon, ami ugye hideg, mert most öntöttük rá. Forrástól számítva 20-30 perc alatt megpároljuk aminek meg kell párolódni, miközben besűrűsödik a lé. Lehet kóstolgatni közben, isteni.
- Ha az állag megfelelő, félrerakjuk a serpenyőt, és előveszünk egy icipici tepsit, vagy egy agyadedény, vagy valamit, ami lapos, és be lehet rakni a sütőbe. A levelestésztát kinyújtjuk akkorára, mint a lapos bidlink. Mehet a ragu a tálba, a tetejére pedig szépen a tészta. Aki oviban jó volt gyurmából, csinálhat rá díszeket a maradék tésztából :) Nagyon fontos, hogy jól meg kell szurkálni, vagy pár helyen felvágni, hogy ki tudjon majd jönni a gőz. Aztán a tojással szépen bekenjük. A díszeket is tojással ragasztjuk rá az alaplapra :).
- 20 perc alatt készre sütjük. Akinek egyenletlenül süt a sütője, mint az enyém, az a felénél fordítsa meg a tepsit :)
Itt egy ferde fotó, amin szépen látszanak a levelek :) (sajnos az erezetük nem látszik, pedig azt is csináltam). És még az is látszik, hogy sok lyukat csináltam, ami mégsem volt elég, mert a sarkán kibugyogott a cucc :)
Ja és hozzátenném, hogy az egyik legeslegfinomabb étel volt, amit eddig főztem.