A húgom is nagyon ügyesen süt, úgyhogy most az Ő receptje következik :)
Mindig szerettem volna magam elkészíteni, viszont első ránézésre nagyon bonyolultnak tűnt. Egy ráérős, nyugodtabb napon végül nekifogtam, és meglepően gyorsan elkészültem, ráadásul isteni finom lett az eredmény is! :) Ideális vendégváró, de könnyen szállíthatósága miatt akár vendégségbe vinni is remek!
Desszertként, vagy kávé mellé, akár nasinak is tökéletesen megfelel.
Házi készítésű kakaós csiga
Hozzávalók:
- 75 dkg liszt
- 1,5 dl olaj
- 1 mokkáskanál só
- 6 evőkanál cukor
- másfél csomag sütőpor
- 4,5 dl tej
- cukrozott kakaópor (5 evőkanál holland kakaó-5 evőkanál kristálycukor, ízlés szerint akár fahéjjal fűszerezve)
Elsőként a sütőport keverem alaposan a liszthez, majd a többi száraz hozzávalót, a sót és a cukrot is hozzáadom. Hozzáöntöm az olajat és fakanállal egyenletesen eloszlatom a lisztes keverékben, aztán hozzáöntöm a tejet is, és kézzel alaposan összedagasztom. Megéri dagasztás közben - nem az elején! - bevizezni a kezünket, akkor kevésbé ragad hozzá a tészta az ujjainkhoz gyúrás közben.
Miután összeállt a cipó, attól függetlenül, hogy sütőporral készült, egy fél órát pihentetem, gyönyörűen megkel. A tésztát két részletben éri meg kinyújtani, mivel két tepsinyi adag.
A lisztezett deszkán vékonyra, négyzet alakúra nyújtott tésztát megszórom a kakaós keverék felével, kanállal eloszlatom rajta, hogy mindenhova jusson, aztán a hosszabbik oldala felől óvatosan feltekerem, mintha piskótatekercset készítenék. A tepsit olajjal kikenem, vízbe mártott késsel egy centi nagyságú hengereket vágok a tekercsemből és egymástól minimum két centiméteres távolságra a tepsire helyezem. Szépen megnőnek a sütőben, nehogy összesüljenek. :)
Miután felsorakoztattam a csigákat, tejjel kenem meg a tetejüket, és (légkeveréses sütőben) 175 fokban 20-25 perc alatt aranyszínűre sütöm őket.
Ha nagyobb méretű kakaós csigákat készítenél, egyben nyújtsd ki a tésztát, vagy a két részre szedett adagokat ne a hosszabb, hanem a rövidebb oldalánál tekerd fel. :)
Az előkészületek a kelesztéssel együtt maximum egy órát vesznek igénybe, a sütéssel együtt legfeljebb másfél óra alatt az asztalra kerülhet az igazi házi kakaós csiga. Egyáltalán nem olyan nagy ördöngösség, mint ahogy gondoltam! :)