Ez egy hagyomány nálunk (mert már idén másodjára csináltuk :DD), hogy karácsony és szilveszter között főzünk kettőnknek halászlét. Ha itthon lennénk karácsonykor, akkor akkor főznénk, de nem vagyunk, ezért ilyenkorra maradt :)
Nagyon sokféle recept van, még akkor is ha csak a szegedi féle halászlét keressük, én elolvastam sokat, megkérdeztem Horváth Ilonát, aztán úgy érzéssel ezekből összedolgozva főztem a sajátunkat. Így aztán főleg nekem hasznos, hogy lejegyeztem, mivel másképpen jövőre nem tudnám reprodukálni.
Tavaly egyébként a tes.o-ban vettünk halat, idén pedig elmentünk a vásárcsarnokba, ezért már az alapanyagok miatt is szignifikáns javulást vártam.
Hozzávalók:
- 4 szelet ponty (az a patkó alakú, aminek hihetetlen, de igazából pontypatkó a neve:)
- 4 szelet harcsa
- haltej, ikra ízlés szerint, én úgy kértem, hogy egy kicsit :D
- 1 kg hallé alap, ebben ilyen szálkás részek, fej, meg ilyesmi vannak, apukám szerint a fej a legjobb az alaplébe
- 2 fej vöröshagyma
- 4 db paradicsom
- 4 db paprika
- halászlé kocka
- só, pirospaprika
- esetleg paprikakrém
- hegyes csípős zöldpaprika, Erős Pista, szárított chili paprika az ízesítéshez
Elkészítés:
- Az alapléhez pörkölt alapot készítek. A szeletelt hagymát zsiradékon megpárolom, hozzáadom a pirospaprikát, felöntöm fél liter vízzel, hozzáadom a felaprított zöldségeket, és az egészet szottyosra párolom.
- Közben előkészítem a halakat: külön-külön átmosom az alaplének valót, és a levesbe való húsokat. A ponty és harcsa szeleteket besózom, letakarom, és visszateszem a hűtőbe, a haltejet és az ikrát szintén megmosom, de azt nem sózom.
- A szottyadt zöldségeket felöntöm két és fél liter vízzel, és hozzáadom az alaplé halakat, 4 db halászlé kockát, paprikakrémet, ízlés szerint még sót és pirospaprikát. Addig kell főzni kis lángon, míg teljesen lefő a hús a szálkákról, a zöldségek pedig teljesen szétfőnek. Ez legalább egy óra.
- Az így elkészült levet átszűrjük, a nagyobb szálkákat kézzel kivesszük a maradékból, és egy kanállal nekiesünk, a húst és a zöldségeket átpasszírozzuk a szűrőn. (Mi igazából csak a húst passzírozzuk, amit kivágogattunk a leszűrt elegyből.) Minél kisebb lyukú a szűrő, annál jobb, például paradicsom passzírozó pont jó, de egy sima szőtt fém szitával is meg lehet csinálni.
- Az így elkészült alaplét felforraljuk, hozzáadjuk a megmosott, besózott halszeleteket, és 20 perc alatt alacsony lángon készre főzzük. Nekem ez a 9 fokozatú kerámia főzőlapon 4-es fokozat. Ekkor már nem szabad keverni, mert összetörnek a halszeletek. Forrón, erős paprikával, egy szelet kenyérrel tálaljuk.