Macipoci

Friss topikok

  • Káplár Varga Melinda: Szia.Nagyon szép a nyuszi...elküldenéd a magyar leírást??Megköszönném. Minden jót!!Melinda vmelind... (2016.05.20. 13:39) Horgolt nyuszi
  • Ariella777: Kedves macipoci, Megcsináltam, es fantasztikus lett! En eper lekvárral es eper szeletekkel csiná... (2016.03.06. 14:05) Batman szülinapi torta
  • Judit3: Egyszerű és gyors. :) Köszönöm a jó ötletet. (2012.09.12. 16:05) Csavart csoda házibulira
  • lepenyhalus: Ász volt! :) (2012.02.02. 16:50) iguana bar&grill

Címkék

amigurumi (2) angry birds (1) asztaldísz (1) babasapka (1) banán (1) batman (1) batman torta (1) cornflakes (1) croissant (1) csokitorta (1) csupa csokis muffin (1) csúsztatott palacsinta (1) cukormáz (1) diós kuglóf (1) díszítés (2) elkészítés (1) epres kevert süti (1) fahéjas (1) fánk (1) farsangi fánk (1) forma (1) gesztenyepüré (2) gesztenye szív (1) gumicukor (1) halászlé (1) házi kakaós csiga (1) horgolás (5) horgolt (2) horgolt szív (2) horgolt tojás (1) horgolt virág (1) húsos pite (1) húsvét (2) húsvéti kalács (1) joghurttorta (1) kacsa (1) kacsasült (1) kakaós csiga recept (1) kaktusz (1) karácsonyi menü (1) kelbimbó (1) kelbimbós lepény (1) klip it (1) kovászos (1) kovászos uborka (1) koviubi (1) kuglóf (1) kukoricapehely (1) kukoricapelyhes túrótorta (1) lencseleves recept (1) lepke (1) leveles tészta (1) meat pie recept (1) meggyes pite (1) mézeskalács (3) minta (7) mogyorós kuglóf (1) muffin (4) muskátli (2) nyuszi (1) padlizsán (1) padlizsánkrém (1) panda (1) partysnack (1) pesto (1) pesto alla genovese (1) pizza (2) pizzamuffin (1) poharas epres (1) puding (2) recept (18) reggeli (1) répatorta (1) ribizli (1) rózsaszín (1) sajtos (1) spagetti (1) sütés (1) szív (1) szivecske (1) szívecske (1) születésnap (1) szülinapi torta (1) tejbegríz (1) tejes pite (1) terasz (2) tojásfestés (1) tojásos galuska (1) torta (2) torta diy (1) trükk (1) túrótorta (1) uborka (1) ültetés (2) uzsonnan (1) uzsonnás doboz (1) valentin-nap (1) vicces finomság (1) vicces torta (1) virágzás (1) Címkefelhő

HTML

akár KARÁCSONYI MENÜ is lehetne, de nem az

2012.12.30. 14:36 AncsaPancsa

Ez egy hagyomány nálunk (mert már idén másodjára csináltuk :DD), hogy karácsony és szilveszter között főzünk kettőnknek halászlét. Ha itthon lennénk karácsonykor, akkor akkor főznénk, de nem vagyunk,  ezért ilyenkorra maradt :)

Nagyon sokféle recept van, még akkor is ha csak a szegedi féle halászlét keressük, én elolvastam sokat, megkérdeztem Horváth Ilonát, aztán úgy érzéssel ezekből összedolgozva főztem a sajátunkat. Így aztán főleg nekem hasznos, hogy lejegyeztem, mivel másképpen jövőre nem tudnám reprodukálni.

Tavaly egyébként a tes.o-ban vettünk halat, idén pedig elmentünk a vásárcsarnokba, ezért már az alapanyagok miatt is szignifikáns javulást vártam.

Hozzávalók:

  • 4 szelet ponty (az a patkó alakú, aminek hihetetlen, de igazából pontypatkó a neve:)
  • 4 szelet harcsa
  • haltej, ikra ízlés szerint, én úgy kértem, hogy egy kicsit :D
  • 1 kg hallé alap, ebben ilyen szálkás részek, fej, meg ilyesmi vannak, apukám szerint a fej a legjobb az alaplébe
  • 2 fej vöröshagyma
  • 4 db paradicsom
  • 4 db paprika
  • halászlé kocka
  • só, pirospaprika
  • esetleg paprikakrém
  • hegyes csípős zöldpaprika, Erős Pista, szárított chili paprika az ízesítéshez

Elkészítés:

  1. Az alapléhez pörkölt alapot készítek. A szeletelt hagymát zsiradékon megpárolom, hozzáadom a pirospaprikát, felöntöm fél liter vízzel, hozzáadom a felaprított zöldségeket, és az egészet szottyosra párolom.
  2. Közben előkészítem a halakat: külön-külön átmosom az alaplének valót, és a levesbe való húsokat. A ponty és harcsa szeleteket besózom, letakarom, és visszateszem a hűtőbe, a haltejet és az ikrát szintén megmosom, de azt nem sózom.
  3. A szottyadt zöldségeket felöntöm két és fél liter vízzel, és hozzáadom az alaplé halakat, 4 db halászlé kockát, paprikakrémet, ízlés szerint még sót és pirospaprikát. Addig kell főzni kis lángon, míg teljesen lefő a hús a szálkákról, a zöldségek pedig teljesen szétfőnek. Ez legalább egy óra.
  4. Az így elkészült levet átszűrjük, a nagyobb szálkákat kézzel kivesszük a maradékból, és egy kanállal nekiesünk, a húst és a zöldségeket átpasszírozzuk a szűrőn. (Mi igazából csak a húst passzírozzuk, amit kivágogattunk a leszűrt elegyből.) Minél kisebb lyukú a szűrő, annál jobb, például paradicsom passzírozó pont jó, de egy sima szőtt fém szitával is meg lehet csinálni.
  5. Az így elkészült alaplét felforraljuk, hozzáadjuk a megmosott, besózott halszeleteket, és 20 perc alatt alacsony lángon készre főzzük. Nekem ez a 9 fokozatú kerámia főzőlapon 4-es fokozat. Ekkor már nem szabad keverni, mert összetörnek a halszeletek. Forrón, erős paprikával, egy szelet kenyérrel tálaljuk. 

201212291472.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: halászlé recept

A bejegyzés trackback címe:

https://macipoci.blog.hu/api/trackback/id/tr634987594

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása