Ha az előző posztban közölt recept alapján megsült a mézeskalácsunk, nekiállhatunk díszíteni :) Ehhez pár trükköt felsorolok most, aztán az írókázásról külön lesz szó :)
- A legegyszerűbb cukormáz bevonat a készen árult :) sokféle van, kész máz is és por amit össze kell keverni folyadékkal, a tapasztalat velük kapcsolatban az hogy egyrészt ragad, másrészt szerintem drága :D
- Házi cukormáz: én úgy szoktam csinálni, hogy veszek sok porcukrot, és egy üvegpohárban vagy kis mérőpohárban összekeverem citromlével, úgy érzéssel hogy jó kenhető állagú legyen. Ez az úgy érzéssel kb. 20 dkg porcukor lehet egy-két evőkanál citromlével. Ha túl híg, lehet bele rakni még cukrot, vagy még kis citromlevet. Ha ilyen szép rákenősre szeretnék, akkor olyanra érdemes kikeverni, hogy egy kiskanállal ki lehessen szedni és rákenni a sütire, viszont ha túl híg akkor le fog folyni (ami igazából nem baj, csak többet kell takarítani utána :) Mehet a mázhoz egy csepp olaj is, főleg ha fehéren hagyjuk, attól lesz szép fényes.
- A kész masszába lehet keverni ételfestéket, ebből is van drága dr o.tker, de nekem a tes.o gazdaságos a kedvencem, sok színű van, olcsó is, és nagyon sokáig elég. Cserébe a csomagolás nem valami jó, érdemes plusz zacskóban tárolni felbontás után :) Piros festékkel lehet halvány bébi rózsaszínűtől az ütős pinkig bármilyet keverni :) Én keverni is szoktam lila mázat piros és kék festékből, lehet zöld fenyőfát csinálni, és hát határ a csillagos ég :)
- Akkor szoktam rákenni a mázat a sütire, amikor már kihűlt, mert akkor megkeményedik kicsit és meg lehet fogni, de ha nincs már idő rá a sütés napján, másnap is jó.
- Amikor rákentük a mázat, és még nem száradt meg, lehet bele nyomkodni mindenféle cukorkát dísznek :) mi ezt úgy szoktuk, hogy én felviszem a cukormázat a mézeskalács felületére, továbbadom Cs-nak, aki belenyomkodja a cuccot, például gumicukrot :) minden részét érdemes amúgy manufaktúrában csinálni a sütésnek, mert úgy sokkal viccesebb, és nem lesz unalmas a végére :)
- Ha karácsonyfadíszt szeretnénk, akkor amint kivesszük a sütőből és még puha, 1 szívószállal lehet bele lyukakat nyomkodni, ahol aztán lehet bele fűzni szalagot. Nekünk tavaly olyan jól megpuhult, hogy karácsony után szépen elkezdett lepotyogni a fáról :)))
- Ha ajándékba szeretnénk, vagy magunknak karácsonyra, egy éjszakát kell várni, hogy jól megszilárduljon a máz, aztán el lehet csomagolni dobozba, és nagyon sokáig eltart. Mármint hogy megromlani nem romlik meg, amíg el nem fogy :))