Ahogyan lassan, de biztosan megérkezett a nyár, egyre nagyobb befőzési kényszer kezdett megszállni, ámde több érv is felmerült ellene:
- a hatodikon ugye nem terem gyümölcs :))
- viszont bazi meleg van, és akkor még álljak a forró fazék felett...
- de ha ki is bírom a meleget, nincs kamra ahova elraktározzam télire az üvegbe zárt nyarat
- plusz a Zuram se volt odáig az ötletért, hogy akkor most változtassuk konzervgyárrá a lakást :D
Így aztán az a kompromisszum született, hogy ha már befőtt/lekvár nem lesz, legyen kovászos uborka: a teraszon nyugodtan elforrdogálhat, és a hűtőben is elfér. Hát lett is, nem is kevés:
Amennyiben az arányok nem látszódnának, ez egy 4 literes üveg :))
A hozzávalók, amik megtöltötték:
-
-
- 2kg kovászolni való uborka (ebből igazból lehet több)
-
- 1 pici kenyér (ebből meg kevesebb)
- 1 csokor kapor (tudom van aki nem szereti, de kell hogy jó íze legyen)
- 1 kisebb fokhagyma (na én ezt kifelejtettem, de lehet később pótolni:))
- só
Az előkészületek:
- venni egy nagy befőttesüveget, és jól elmosni :))
- az uborkákat egyesével körömkefével vagy mosogatószivacs dörzsi részével alaposan megsúrolni, többször egymás után, ez több ideig tart mint az összes többi lépés együtt :)
- a már tiszta ubikat be kell vagdosni, hogy az erjesztő gombák belemehessenek az ubi belsejébe, és hamarabb elkészüljön; a nagymamámtól lesett technika: ubi egyik végét hosszában a teljes hossz 2/3-áig bevágni, uborka megfordít, másik végéből 90°-kal elforgatva, magyarul hogy a két vágás egymásra merőleges legyen, előzőekben említett módon újfent bevágni
- vizet forralni, és sooook sooook sót feloldani benne
Ezek után már csak szépen sorba kell rakni a hozzávalókat: először jön az uborka, ami szorosan egymás mellé állítva kerül az üvegbe (gondolom fektetni is lehet, de én még olyat nem láttam :))), kapor, fokhagyma, forróvíz, hogy épp ellepje, aztán újra uborka, kapor, fokhagyma, forróvíz, tetejére pedig a kenyér, amire méég forró víz. Én azért raktam a közepére is kenyeret, hogy tele legyen az üveg, de igazából az sem baj ha nincsen :))
Az üvegre legjobb kistányért tenni, arra pedig valami nehezéket, pl. féltéglát :)), vagy a kupakját lazán rácsavarni, a lényeg hogy miközben forr a lé, ki tudjon folydogálni; éppen ezért érdemes egy nagyobb peremű tálcát rakni az üveg alá.
Ha elkészült, mehet a napra, és a napsütés órák számától, valamint ízléstől függően 3-6 nap alatt készen is van :))