Macipoci

Friss topikok

  • Káplár Varga Melinda: Szia.Nagyon szép a nyuszi...elküldenéd a magyar leírást??Megköszönném. Minden jót!!Melinda vmelind... (2016.05.20. 13:39) Horgolt nyuszi
  • Ariella777: Kedves macipoci, Megcsináltam, es fantasztikus lett! En eper lekvárral es eper szeletekkel csiná... (2016.03.06. 14:05) Batman szülinapi torta
  • Judit3: Egyszerű és gyors. :) Köszönöm a jó ötletet. (2012.09.12. 16:05) Csavart csoda házibulira
  • lepenyhalus: Ász volt! :) (2012.02.02. 16:50) iguana bar&grill

Címkék

amigurumi (2) angry birds (1) asztaldísz (1) babasapka (1) banán (1) batman (1) batman torta (1) cornflakes (1) croissant (1) csokitorta (1) csupa csokis muffin (1) csúsztatott palacsinta (1) cukormáz (1) diós kuglóf (1) díszítés (2) elkészítés (1) epres kevert süti (1) fahéjas (1) fánk (1) farsangi fánk (1) forma (1) gesztenyepüré (2) gesztenye szív (1) gumicukor (1) halászlé (1) házi kakaós csiga (1) horgolás (5) horgolt (2) horgolt szív (2) horgolt tojás (1) horgolt virág (1) húsos pite (1) húsvét (2) húsvéti kalács (1) joghurttorta (1) kacsa (1) kacsasült (1) kakaós csiga recept (1) kaktusz (1) karácsonyi menü (1) kelbimbó (1) kelbimbós lepény (1) klip it (1) kovászos (1) kovászos uborka (1) koviubi (1) kuglóf (1) kukoricapehely (1) kukoricapelyhes túrótorta (1) lencseleves recept (1) lepke (1) leveles tészta (1) meat pie recept (1) meggyes pite (1) mézeskalács (3) minta (7) mogyorós kuglóf (1) muffin (4) muskátli (2) nyuszi (1) padlizsán (1) padlizsánkrém (1) panda (1) partysnack (1) pesto (1) pesto alla genovese (1) pizza (2) pizzamuffin (1) poharas epres (1) puding (2) recept (18) reggeli (1) répatorta (1) ribizli (1) rózsaszín (1) sajtos (1) spagetti (1) sütés (1) szív (1) szivecske (1) szívecske (1) születésnap (1) szülinapi torta (1) tejbegríz (1) tejes pite (1) terasz (2) tojásfestés (1) tojásos galuska (1) torta (2) torta diy (1) trükk (1) túrótorta (1) uborka (1) ültetés (2) uzsonnan (1) uzsonnás doboz (1) valentin-nap (1) vicces finomság (1) vicces torta (1) virágzás (1) Címkefelhő

HTML

Az a Híres Kovászos Uborka...

2012.07.14. 19:29 AncsaPancsa

Ahogyan lassan, de biztosan megérkezett a nyár, egyre nagyobb befőzési kényszer kezdett megszállni, ámde több érv is felmerült ellene: 

  • a hatodikon ugye nem terem gyümölcs :))
  • viszont bazi meleg van, és akkor még álljak a forró fazék felett...
  • de ha ki is bírom a meleget, nincs kamra ahova elraktározzam télire az üvegbe zárt nyarat
  • plusz a Zuram se volt odáig az ötletért, hogy akkor most változtassuk konzervgyárrá a lakást :D

Így aztán az a kompromisszum született, hogy ha már befőtt/lekvár nem lesz, legyen kovászos uborka: a teraszon nyugodtan elforrdogálhat, és a hűtőben is elfér. Hát lett is, nem is kevés:

koviubi.png

Amennyiben az arányok nem látszódnának, ez egy 4 literes üveg :))

A hozzávalók, amik megtöltötték:

      •  2kg kovászolni való uborka (ebből igazból lehet több)
  • 1 pici kenyér (ebből meg kevesebb)
  • 1 csokor kapor (tudom van aki nem szereti, de kell hogy jó íze legyen)
  • 1 kisebb fokhagyma (na én ezt kifelejtettem, de lehet később pótolni:))

Az előkészületek: 

  • venni egy nagy befőttesüveget, és jól elmosni :))
  • az uborkákat egyesével körömkefével vagy mosogatószivacs dörzsi részével alaposan megsúrolni, többször egymás után, ez több ideig tart mint az összes többi lépés együtt :)
  • a már tiszta ubikat be kell vagdosni, hogy az erjesztő gombák belemehessenek az ubi belsejébe, és hamarabb elkészüljön; a nagymamámtól lesett technika: ubi egyik végét hosszában a teljes hossz 2/3-áig bevágni, uborka megfordít, másik végéből 90°-kal elforgatva, magyarul hogy a két vágás egymásra merőleges legyen, előzőekben említett módon újfent bevágni
  • vizet forralni, és sooook sooook sót feloldani benne 

Ezek után már csak szépen sorba kell rakni a hozzávalókat: először jön az uborka, ami szorosan egymás mellé állítva kerül az üvegbe (gondolom fektetni is lehet, de én még olyat nem láttam :))), kapor, fokhagyma, forróvíz, hogy épp ellepje, aztán újra uborka, kapor, fokhagyma, forróvíz, tetejére pedig a kenyér, amire méég forró víz. Én azért raktam a közepére is kenyeret, hogy tele legyen az üveg, de igazából az sem baj ha nincsen :))

Az üvegre legjobb kistányért tenni, arra pedig valami nehezéket, pl. féltéglát :)), vagy a kupakját lazán rácsavarni, a lényeg hogy miközben forr a lé, ki tudjon folydogálni; éppen ezért érdemes egy nagyobb peremű tálcát rakni az üveg alá. 

Ha elkészült, mehet a napra, és a napsütés órák számától, valamint ízléstől függően 3-6 nap alatt készen is van :))

Szólj hozzá!

Címkék: uborka kovászos uborka koviubi kovászos

A bejegyzés trackback címe:

https://macipoci.blog.hu/api/trackback/id/tr24656855

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása