Fantázianevén poharas epres: mivel nem kell mérlegen pontosan kiméregetni a hozzávalókat, egy mérőpohár segítségével nagyon gyorsan elkészül a tészta, a legtöbb idő a gyümölcs megtisztogatása :)
Első nekifutásra az eredeti recept szerint, eperrel készült, másodjára pedig ribizlivel, mert éppen az állt frissen rendelkezésre :) szerintem bármilyen gyümölccsel jó, szépen végig lehet vinni a nyáron a receptet és mindig másféle (vagy egyszerre többféle) gyümölccsel elkészíteni.
A tésztához a hozzávalókat szépen sorban robotgéppel össze kell keverni:
- 3 tojás
- 3 dl porcukor (vagy 3 csésze, a lényeg h minden egyforma csészével legyen és akkor az arányok megmaradnak)
- 1 dl olaj
- 2 dl kefír
- 6 dl liszt (másodjára ez 4 dl tönkölybúza finomliszt és 2 dl teljes kiőrlésű tönköly liszt keveréke volt)
- 1 csomag sütőpor
A tojást és a porcukrot érdemes pár perc alatt habosra felverni. A kivajazott, kilisztezett tepsibe (olyan kisebbfélébe) bele kell simítgatni a tésztát, amire jöhet a friss gyümölcs. Recept szerint 60-70 dkg, de szerintem nem árt egy kicsit több sem :))) és mivel a gyümölcs szépen belesül a tésztába, tisztítás közben nyugodtan meg lehet tartani a kicsit szottyadtabb darabokat is, amit mondjuk a gyümölcstorta tetejére nem feltétlenül tenne az ember lánya, de ebbe a sütibe az is pont jó :)
A szépen eloszlatott gyümölcsöt tenyérrel picit belenyomkodtam a tésztába, és alacsony lángon 45-60 perc alatt megsütöttem. Az idő ugye függ attól mennyi leves a gyümölcs, a piskótásabb kevésbé gyümölcsös részeken érdemes tűpróbát végezni (és figyelni mikor válik el a süti széle a tepsitől, ez egy szuperjól bevált nagymama trükk).
A recept forrása: Príma Konyha Magazin