Ez egy igazi retró recept, olyan kézzel írt féle, a megviselt kockás füzetből :)
Hozzávalók:
a perechez:
- 1kg liszt
- 35dkg zsír
- 2dkg só (1ek)
- 4dkg élesztő
- 1 tejföl
a mázhoz:
- 1 dkg só
- 1 kanál liszt
- 2-3 kanál víz
Elkészítés:
- Az élesztőt kis tejben felfuttatjuk, a lisztet a zsírral összemorzsoljuk, hozzáadjuk az élesztőt, a tejfölt, és annyi szódával összeállítjuk, hogy rugalmas tészta legyen. Ha nincs otthon épp szóda, vízzel is megy :)) A zsír helyett meg lehet margarinnal próbálkozni, csak nem érdemes :) és akkor az eredmény nem vállalom a felelősséget :D
- 1 óráig kelesztjük.
- Rudakat görgetünk a tésztából, amiket egyenlő részre vágunk. A gömbökből kis rudakat görgetünk, és perecformára alakítjuk. A pereceket sütőpapírral kibélelt tepsibe rendezzük. Namármost ha pici perecet akar az ember lánya, akkor ahhoz sokat kell görgetni. Bazisokat. Én fele adagot készítettem, és azt is nagyon sokáig görgettem (kb a feléig volt élvezetes kreatív tevékenység, aztán már csak unalom és szenvedés :D )
- 180°C-on sütjük. Nagyon kell figyelni, mert hirtelen elkészül!
- Amikor már sárgulnak, de még nincsen készen, kivesszük a sütőből, és a mázzal kiskanállal megcsurgatjuk. Akinek felemásan süt a sütője, mint nekem, ilyenkor érdemes a tepsit fordítva visszarakni, hogy egyenletesre süljön az összes kis perec.
Minél sósabbra készítjük, annál jobb sörkorcsolya lesz belőle :))